wtorek, 28 kwietnia 2015

sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym


Potrzebujemy: 

kapustę pekińską (około 3 szklanek)
pęczek rzodkiewki
1 ogórek zielony 
2 pomidory 
cebulę
kilka zielonych oliwek 

miód 
musztardę dijon (lub inną byle ostrą) 
2 pojedyncze piersi z kurczaka

jogurt grecki
ostrą paprykę w proszku 
zieloną cebulkę/szczypiorek 
sok z cytryny 


Kurczaka kroimy na drobną kostkę, zalewamy marynatą z miodu (1 łyżka), musztardy (1 łyżka) i ostrej papryki w proszku (pół łyżeczki) i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie podsmażamy na patelni bez tłuszczu lub na pam'ie.
Kapustę, ogórka, pomidory i połowę cebuli kroimy w małe kosteczki. Rzodkiewkę kroimy w plastry, a oliwki na połówki. 
Z jogurtem naturalnym mieszamy łyżeczkę miodu, szczypiorek lub zieloną cebulkę, łyżeczkę soku z cytryny i dodajemy paprykę w proszku. Można dodać odrobinę soli. Dodajemy gotowy sos i kurczaka. Tadaaam! 


Ja zazwyczaj trzymam sałatkę, sos i kurę osobno, nakładam wszystko dopiero przed szamką, żeby nie zrobiła się zwyczajnie ciapa. Z takiej ilości składników zwykle wychodzą mi 3-4 porcje. 
Caus!