wtorek, 25 sierpnia 2015

ciasteczka owsiane


Potrzebujemy: 
100g płatków owsianych górskich
50g migdałów lub orzechów włoskich 
1,5 łyżki masła orzechowego 
jagody goji / rodzynki 
2-3 łyżki kakao naturalnego 
2 łyżki miodu 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki wiórków kokosowych 
3 łyżeczki oleju kokosowego 
2 jajka 


Nic prostszego - wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i blendujemy ! Ja zazwyczaj daję garść rodzynek i jagód joji przed blendowaniem oraz garść po. Jako że całość trwa może z 5 min - zaczynam od nagrzania piekarnika do 170 stopni :) Formuję ciasteczka, ciach na blachę, 12-15 min i gotowe!

Dodam tylko, że tego typu przepisów przetestowałam już mnóstwo. Są to pierwsze ciasteczka owsiane, które podjada nawet moja rodzinka, prosząc bym upiekła więcej :) Pycha!


niedziela, 23 sierpnia 2015

naleśniki bazyliowe/szpinakowe z kurczakiem


Potrzebujemy: 
doniczkę świeżej bazylii / szpinak 
1,5 szklanki mleka sojowego
2 jajka
1 szklankę mąki orkiszowej 
1 łyżka oleju kokosowego 
szczypta soli 

pierś z kurczaka
mozzarellę
suszone pomidory 
jogurt naturalny 
koperek


Generalnie ja zawszę robię naleśniki używając bazylii, ale ze szpinaku są również smaczne. Do świeżych listków zerwanych z gałązek dodaję mleko i całość blenduję. Dodaję olej, jajka, mąkę i szczyptę soli i miksuję na jednolitą masę. Bardzo cienką warstwę naleśników smażę z obu stron łącznie przez około 4-5 min.

Kurczaka przyprawiam solą, kroję na kosteczkę i smażę na pam'ie. Do przykładowego nadzienia naleśników dodaję jeszcze suszone pomidory i mozzarellę. Sos robię z jogurtu naturalnego, koperku i soli (można też dodać odrobinę czosnku).