niedziela, 28 lutego 2016

dietetyczny sernik z bananami



Przepis znalazłam jakiś czas temu gdzieś w necie, trochę zmodyfikowałam i wyszła pyszka, więc zdecydowałam się nim podzielić tutaj :)

Potrzebujemy: 

5 białek z kurzych jaj
2 żółtka z kurzych jaj
15g kakao naturalnego 
200g jogurtu naturalnego
50g rodzynek małych 
800g sera twarogowego chudego
20g odżywki białkowej (może być waniliowa, czekoladowa.. ja dałam mascarpone z cytryną)
100g płatków owsianych górskich
50g syropu z agawy lub miodu
5-6 kropel aromatu Funky Flavors - ciasteczkowego
1 banan 
20g żelatyny 
pół łyżeczki cynamonu 
olej kokosowy


W pierwszej kolejności przygotowujemy zwykły omlet. Wrzucamy do miski białka, żółtka, płatki owsiane górskie, kakao naturalne, odżywkę białkową oraz aromat. Wszystko blendujemy, dodajemy rodzynki, mieszamy i smażymy omlet z dwóch stron na patelni wysmarowanej olejem kokosowym. Gotowy omlet kroimy na malutkie kawałki. 

Następnie osobno dodajemy do siebie - jogurt naturalny, ser twarogowy, syrop z agawy lub miód, cynamon i banana. Można dodać jeszcze odrobinę odżywki białkowej :) Wszystko blendujemy na gęstą masę (jeśli jest ZBYT gęsta to dodaję jeszcze troche jogurtu naturalnego). 

W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy do naszej masy sernikowej i ponownie wszystko razem blendujemy. 

Na koniec dodajemy nasz omlet w kawałkach do masy sernikowej, mieszamy, wkładamy do formy i do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki kroimy jeszcze banany, kładziemy na wierzch i posypujemy kakao.