Potrzebujemy:
doniczkę świeżej bazylii / szpinak
1,5 szklanki mleka sojowego
2 jajka
1 szklankę mąki orkiszowej
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
pierś z kurczaka
mozzarellę
suszone pomidory
jogurt naturalny
koperek
Generalnie ja zawszę robię naleśniki używając bazylii, ale ze szpinaku są również smaczne. Do świeżych listków zerwanych z gałązek dodaję mleko i całość blenduję. Dodaję olej, jajka, mąkę i szczyptę soli i miksuję na jednolitą masę. Bardzo cienką warstwę naleśników smażę z obu stron łącznie przez około 4-5 min.
Kurczaka przyprawiam solą, kroję na kosteczkę i smażę na pam'ie. Do przykładowego nadzienia naleśników dodaję jeszcze suszone pomidory i mozzarellę. Sos robię z jogurtu naturalnego, koperku i soli (można też dodać odrobinę czosnku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz